4 tips voor het verminderen van je hongergevoel!

Ik heb zo’n hongerrrrr! In dit artikel geef ik 4 tips om je hongergevoel te stillen of verminderen en de zogeheten “cravings” te voorkomen. Vaak gaat diëten, droogtrainen en/of afvallen gepaard met een hongergevoel. Per persoon is het verschillend wanneer dit hongergevoel op komt. Ben jij er van bewust dat je elke dag op hetzelfde tijdstip trek/honger krijgt?
mindful3
We kennen het allemaal wel, dat hongergevoel, trek of zin in iets lekkers tijdens het diëten of droogtrainen. Het hongergevoel komt vaak het meeste op aan het einde van de middag of in de avond. Dit komt vaak door oude gewoontes. Denk maar aan de tijd dat je om 15:00 op school zat en thuis kwam met enorme honger. We gaven toen toe aan de honger en aten rond dat tijdstip van alles, vaak ook wel minder kwalitatieve voeding zoals koek/snoep. Deze vulde niet/tijdelijk. Rond 17:30-18:00 uur hadden we dan weer een avondmaaltijd, die tijd daartussen hielden we meestal wel vol omdat we bezig waren (buiten spelen etc.).
Wat ik probeer te zeggen is dat ons lichaam went aan tijden dat we eten. Zolang we daar aan toe blijven geven zal het lichaam zich ook niet aanpassen en zullen we dus altijd rond die tijd honger/trek hebben.

Tips voor het verminderen van je hongergevoel

Tip 1: Bouw structuur in je eetpatroon
Zorg ervoor dat je elke dag rond dezelfde tijden eet. Je lichaam went op lange termijn aan dit patroon. Mijn advies gaat uit naar 4 maaltijden per dag:
  • Ontbijt 08:00 uur
  • Lunch 12:30 uur
  • Avondeten 17:30 uur
  • Voor het slapen 23:00 uur
Spreek met jezelf af welke tijden je eet. Ik heb een voorbeeld gegeven qua tijden zoals iemand met een kantoorbaan het zou kunnen indelen.
Tip 2: Eet voedsel met veel volume en weinig calorieën
Door het eten van voedsel met veel volume (zoals groenten) zal je sneller en langer verzadigd raken en ook meer een vol gevoel hebben. Dit is ook de reden waarom zoveel diëten groenten/salades in de middag prefereren. Als je het lastig vindt een salade te maken in de middag kan je ook gewoon een komkommer (of andere makkelijke groenten zoals snack wortelen, augurk etc.) meenemen naar je werk, veel volume en weinig calorieën.
Zoals we ondertussen ook wel weten is het belangrijk om veel eiwitten binnen te krijgen om je vet vrije massa te behouden en alleen vetmassa te verliezen. Dit natuurlijk in combinatie met krachttraining.
Tip 3: Eet de macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten) gecombineerd in de maaltijden
Dit zorgt ook weer voor een betere verzadiging. Vetten zorgen ervoor dat de eiwitten en koolhydraten langzamer worden opgenomen. Doordat je vetten met eiwitten en koolhydraten combineert zal de verzadiging dus ook langer zijn omdat je lichaam er langer over doet om het te verteren.
Voorbeelden van een maaltijd met alle macronutriënten:
  • Zilvervliesrijst - koolhydraten
  • Rundergehakt - Eiwitten en vetten
  • Roerbakgroenten - Koolhydraten/ volume voedsel
Als je deze richtlijnen aanhoudt zal je al heel veel merken omtrent hongergevoel.

Er is nog een laatste tip die ik jullie wil meegeven:
Tip 4: Voorzie je voeding van vezels
Vezels bevinden zich in veel volkoren producten, noten, zaden etc. Ik ga niet teveel stilstaan met de verschillende soorten vezels. Probeer vezels uit zoveel mogelijk bronnen te halen. Dus niet alleen uit volkoren pasta maar ook vanuit bijvoorbeeld avocado, lijnzaad, noten en groenten. Vezels helpen ook bij het verzadigingsgevoel!
Wil jij Afvallen? GRATIS Afslankcursus

Vul je naam en email adres in en start vandaag nog met deze gratis afslankcursus
Vecht jij al een tijd tegen overgewicht en wil je nu eindelijk eens van je overtollige (buik)vet af? wegmetbuikvet.com brengt je Stefan Heurterre zijn afslankcursus. In 10 tips leer je precies wat je moet doen om vandaag te beginnen met afvallen. Helemaal GRATIS!
10 redenen waarom jij op dit moment geen vet verliest e-book
Start NU Direct
We value your privacy and will never spam you

Over de schrijver: Erik Gouw

Erik Gouw is Personal Trainer en Voedingexpert. Hij schrijft voor WegMetBuikvet.com sinds 2015.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>