Is chronische stress slecht voor je gezondheid?

Chronische stress

Chronische stress, wat is het? Is het schadelijk? En vooral: Is het slecht voor je gezondheid? Val je niet meer af omdat je chronische stress hebt? Dit artikel helpt jou om het beter te begrijpen. Ontdek de geheimen achter chronische stress!

Chronische stress is een serieus probleem. De meesten onder ons (mezelf meegeteld) nemen veel te veel hooi op hun vork dan goed voor ons is.
We proberen alle ballen hoog te houden; verantwoordelijkheden zoals een carrière, gezin, thuis, sociale bezigheden en meer.
create-stress-strategy
Het is al zo’n gewoonte geworden dat we zonder er bij na te denken onze dagen vol stress en met te veel bezigheden onze dag invullen.
Slechts een klein aantal van ons staat er daadwerkelijk even bij stil hoe wat dat met onze gezondheid kan doen.

Onderzoekers van UC San Francisco hebben een studie verricht over de gevolgen van stress op de levensduur en hun conclusies zijn zorgwekkend.

Stress beïnvloedt de hormoonspiegels

Hormonen beïnvloeden vele aspecten van de algehele gezondheid en van het welzijn. Wanneer de hormoonspiegels negatief worden beïnvloed kan dat een nadelig effect hebben op je lichaam.

Onderzoekers ontdekten dat vrouwen die last hebben van chronische stress lagere niveaus van het hormoon klotho vertonen. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het verbeteren van cognitie (waardoor je slimmer wordt) en vertraagt ​​veroudering. Studies tonen aan dat chronisch lage klotho niveaus kan leiden tot voortijdige ziekte en zelfs de dood. Hoewel meer onderzoek nodig is, vertellen de eerste bevindingen dat chronische stress de algehele gezondheid kan verminderen.

Hoe Klotho de algehele gezondheid en welzijn beïnvloedt

De hypothese is dat bij een hoge mate van stress klotho de hormoonspiegels beïnvloedt. Wanneer de klotho niveaus beginnen te dalen, kan een persoon mogelijk een toename van gezondheidsproblemen ervaren, zoals: ziekte van Alzheimer, hart-en vaatziekten, depressie en nog veel meer.

Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een verstoord niveau van klotho kan leiden tot afname van botten en spieren, verharding van de slagaders, en andere symptomen van veroudering.
Anderzijds hebben onderzoeken aangetoond dat hoge niveaus van klotho kunnen leiden tot betere cognitieve functie en een afname van leeftijdsgerelateerde ziekten en aandoeningen.
Onderzoek bestudeert de waarnemingen
In dit observatie onderzoek werden 90 personen met hoge stress waargenomen, evenals 88 personen met een lager stress level en verder gezond waren. Het is bekend dat klotho van nature begint te dalen bij hogere leeftijd maar de onderzoekers wilden achterhalen of de achteruitgang van klotho eerder gebeurt in het leven als gevolg van chronische stress.
In deze cross- sectionele groep van vrouwen, waren de deelnemers in de 30 en 40. Er werd vastgesteld dat de hoge stress vrouwen een eerdere daling vertoonden vanklotho, en dat bij de lage stress vrouwen geen tekenen van deze daling te zien was.
beautiful sad asian woman

Hoe kan je op natuurlijke wijze je Klotho niveaus verhogen om hersenfunctie te verbeteren en ouderdom te vertragen.

Een manier om de negatieve invloed van chronische stress te weren is door het vinden van manieren om uw stress te beheren. Je zou het niet denken maar zelfs kleine veranderingen in je dagelijkse gewoonten kunnen een grote invloed hebben op stress niveaus. Dagelijks mediteren kan echt helpen om meer bewust te worden van alles en kan stress verminderen. En als stress vermindert, zal het klotho niveau ook minder snel dalen.

Ook recente studies hebben aangetoond dat beweging het klotho niveau verhoogt. Hoewel de studie niet duidelijk was over welk soort beweging. Elke bewegingsvorm is goed.
Het zou handig zijn als er een specifieke oefening bestond die de klotho niveaus sneller verhoogt dan andere oefeningen.
Maar als het hetzelfde werkt zoals bij mitochrondriën (ook een anti aging factor) dan kiezen we voor de korte hoge intensiteit oefeningen of voor de lange eenvoudige bewegingen zoals wandelen.

Tenslotte is actief vitamine D ook aangetoond klotho niveau verhogend. Alleen geldt dat niet voor het OTC vitamine D- supplement. Het betreft een recept op basis van actieve vitamine D dat vaak wordt voorgeschreven voor mensen met een chronische nierziekte. Er zijn wel aanwijzingen dat de combinatie van reguliere vitamine D samen met resveratrol een positieve invloed kan hebben op de klotho niveaus.
Blijf fit!
Wil jij Afvallen? GRATIS Afslankcursus

Vul je naam en email adres in en start vandaag nog met deze gratis afslankcursus
Vecht jij al een tijd tegen overgewicht en wil je nu eindelijk eens van je overtollige (buik)vet af? wegmetbuikvet.com brengt je Stefan Heurterre zijn afslankcursus. In 10 tips leer je precies wat je moet doen om vandaag te beginnen met afvallen. Helemaal GRATIS!
10 redenen waarom jij op dit moment geen vet verliest e-book
Start NU Direct
We value your privacy and will never spam you

Over de schrijver: Erik Gouw

Erik Gouw is Personal Trainer en Voedingexpert. Hij schrijft voor WegMetBuikvet.com sinds 2015.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>