Krachttraining: de beste tijd om te trainenDe tijd waarop we trainen is niet het eerste waar we aan denken. We trainen eigenlijk wanneer we daar zin in hebben en de tijd daarvoor hebben. Nu zijn er onderzoeken naar geweest en blijkt dat het tot 84% meer spieropbouw kan worden gegenereerd. Dit heeft alles te maken met je bioritme. In dit artikel lees je hoe dat zit.
herenshirt_voor_krachttraining_blauw_domyos_8240460_964312
Circadiane ritme
Uw circadiane (sir- kay - dee- een) ritme is een dagelijkse cyclus van biologische activiteit . De biologische activiteit met de meest voor de hand liggende circadiane ritme is uw slaap - waak cyclus. Denk aan je lichaam en het hebben van een interne klok die regelt wanneer elk systeem wordt geactiveerd. Het deel van je hersenen genaamd de suprachiasmatische kern (SCN) heeft ingebouwde moleculaire oscillatoren die als een pacemaker functioneren. Dat is de reden waarom de SCN vaak uw interne of biologische klok genoemd wordt. De SCN werkt samen met vrijwel alle grote systeem in uw lichaam, met inbegrip van de productie van hormonen en het centrale zenuwstelsel activiteit. Kijk naar de afbeelding hieronder voor voorbeelden van biochemische en fysiologische gebeurtenissen met een 24-uurs bioritme.
circadiane
*Voor atleten, systematische dagelijkse schommelingen in de lichaamstemperatuur, energiemetabolisme en hormonale milieu zijn de belangrijkste factoren beïnvloed door uw circadiane ritme.
Veel minder omstreden zijn de effecten van uw lichaamstemperatuur. Lichaamstemperatuur is de temperatuur waarbij uw centrale organen bedienen. Enzymatische reacties zijn zeer gevoelig voor kleine variaties in lichaamstemperatuur. Voor de biologische ook die hoge intensiteit lichaamsbeweging, de optimale temperatuur relatief hoog. Kerntemperatuur van het lichaam is laag 's nachts, stijgt snel bij het ontwaken en een maximum temperatuur wordt in de avond bereikt.
De optimale lichaamstemperatuur voor krachttraining normaal optreedt in de late namiddag - aan het begin van de avond. Gedurende deze tijd, heb je optimale zenuwgeleiding snelheid, beweeglijkheid van het gewricht, glucose metabolisme en gespierd doorbloeding. Dit verbetert weefsel verdeling van de spanning, zodat uw spieren maximaal kan worden geactiveerd en uw bindweefsel gezond blijft. Het is geen verassing dat de meeste records worden gebroken in de vroege avond.
Gebaseerd op het circadiane ritme van je hormonen, genexpressie en uw lichaamstemperatuur, is de beste tijd om uw trainingen te plannen is meestal tussen 14:30-20:30 uur. Als je sessies langer duurt dan een uur, train dan iets eerder. Dit advies is gebaseerd op de veronderstelling dat je over het algemeen slaapt als het donker is en wakker bent als het licht buiten is.
Voor mensen met een onregelmatige slaap-waak cyclus (studenten/ nachtdiensten), is het beter om tenminste 6 uur te wachten na het ontwaken voor de training. De optimale training tijd zal dan dichter bij 20:30 uur zijn dan 14:30 uur.
slapen
Veel trainees hebben geen tijd om in de avond te trainen maar wel in de ochtend. Hierbij is de tip om een kop koffie (cafeïne rijk) te drinken. Hiermee verhoog je ook weer je hormoonproductie, lichaamstemperatuur en genexpressie. (50-100 mg cafeïne). Cafeïne kan jammer genoeg er niet voor zorgen om de piek even hoog te maken als in de namiddag/avond.
Conclusie
Niet veel mensen denken na over wanneer de beste tijd om te trainen is. Nog minder hebben de discipline om hun trainingen te plannen wanneer ze biologisch zijn klaar voor maximale prestaties. Het is zonde om ontelbare uren te zitten in de sportschool op een moment dat je lichaam niet in de hoogste versnelling zit en niet optimaal kan herstellen van de training. Door het volgen van deze tips kunt u uw trainingsschema optimaliseren en sneller progressie boeken. Dit alles zonder meer te trainen of het wijzigen van uw dieet.
Samengevat
  • Uw circadiane ritme is een 24-uurs cyclus van de biologische activiteit door uw interne klok instellen. Uw slaapwaakcyclus is één van vele systemen beïnvloed door uw circadiane ritme
  • Uw hormonale milieu, genexpressie en kerntemperatuur van het lichaam hebben een circadiaan ritme. Samen, resulteren ze in piek fysieke conditie te trainen en te herstellen in de late namiddag om vroeg in de avond
  • De beste tijd om te trainen is over het algemeen 14:30-20:30 uur als u een regelmatig slaap - waak cyclus heeft
  • Als u niet kunt trainen als je lichaam in de namiddag/ avond, kunt u dit aanvullen met cafeïne pre - workout en plan uw workouts wanneer u altijd kunt trainen
Wil jij Afvallen? GRATIS Afslankcursus

Vul je naam en email adres in en start vandaag nog met deze gratis afslankcursus
Vecht jij al een tijd tegen overgewicht en wil je nu eindelijk eens van je overtollige (buik)vet af? wegmetbuikvet.com brengt je Stefan Heurterre zijn afslankcursus. In 10 tips leer je precies wat je moet doen om vandaag te beginnen met afvallen. Helemaal GRATIS!
10 redenen waarom jij op dit moment geen vet verliest e-book
Start NU Direct
We value your privacy and will never spam you

Over de schrijver: Erik Gouw

Erik Gouw is Personal Trainer en Voedingexpert. Hij schrijft voor WegMetBuikvet.com sinds 2015.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>