Verhogen gezonde vetten jouw prestaties?

Zullen je prestaties beter worden als je meer gezonde vetten nuttigt en waarom is dat dan? Zijn chia zaad en lijnzaad goede vervangers?

Normaal gesproken adviseer ik om zoveel mogelijk voedingsstoffen uit de dagelijkse voeding te halen maar als je ontzettend veel traint, veel meer dan gemiddeld, ben je misschien niet in staat om je lichaam te voorzien van alle voedingsstoffen die het nodig heeft vanuit enkel voeding.
gezonde-vetten
Misschien kun je het bekende 10.000 calorieën dieet dat Michael Phelps zogezegd volgde nog herinneren? Nu weet ik niet of het echt 10.000 calorieën was of niet maar het zal je duidelijk zijn dat zijn lichaam veel meer nodig had dan wat een gemiddeld actief persoon zoals jij en ik eten.
Simpel gezegd; als je niet genoeg natuurlijk voedsel kunt eten, moet je supplementen slikken zodat je lichaam krijgt wat het nodig heeft.

Supplementen voor een betere prestatie

Een supplement dat herstel versnelt en de atletische prestaties verbetert is omega-3 vetzuren. Een studie van de University of Toronto volgde een groep mannelijke atleten met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Alle deelnemers trainen gemiddeld 17 uur per week.
Gedurende het onderzoek, kregen de deelnemers een omega-3 supplement met verschillende doseringen terwijl andere deelnemers een placebo kregen ter vergelijking. De supplementen werden drie weken lang ingenomen.
De resultaten van de studie toonden aan dat omega-3 supplementen vermoeidheid verminderden, de spierfunctie met 20% verbeterden en ook verhoogden de supplementen de bloed EPA niveaus . En dit was niet het enige onderzoek. Andere onderzoeken over resultaten van omega-3 supplementen ten opzichte van atletische prestaties laten soortgelijke bevindingen zien.
Bijvoorbeeld een andere studie heeft aangetoond dat het gebruik van omega-3 voedingssupplementen de vasculaire gezondheid verbeterde door het versterken van de bloedstroom. Betere bloedstroom betekent betere fysieke prestaties waarmee wordt aangegeven dat het gebruik van omega-3 voedingssupplementen gunstig is voor de verbetering van de prestaties.
Daarbij…. omega-3 vetzuren supplementen hebben bewezen zeer effectief te zijn tegen bestrijding van ontsteking welke de belangrijkste oorzaak is van veroudering en chronische ziekten.
Het is dus duidelijk als het gaat om aanvulling van omega-3 vetzuren.
fishoil1
En zoals ik eerder vermeldde adviseer ik ten eerste om voedingsstoffen uit echt voedsel te verkrijgen tenzij dat je niet lukt. MAAR als het gaat om omege-3 vetzuren dan is het eigenlijk makkelijker en effectiever om daarvan supplementen te nemen.
Helaas komt de beste vorm van omega 3 vetzuren uit vis als makreel, zalm, haring, ansjovis. Als je veel vis eet is dat ideaal maar ik ken een boel mensen (mezelf meegeteld) die waarschijnlijk niet in staat zijn om genoeg vis te eten en daardoor voldoende hoeveelheden omega 3 vetzuren binnen te krijgen. Dus, in dat geval is het nemen van supplementen de manier.
Overigens, zaden zoals chia zaad en lijnzaad worden aangeprezen als zeer hoge omega-3 vetzuren houders. En dat doen ze ook MAAR het is belangrijk om te weten dat er verschillende vormen van omega-3 vetzuren zijn; EPA, DHA en ALA. Ik zal verder niet in detail treden maar wat je moet weten is dat EPA en DHA het beste door ons lichaam wordt opgenomen. ALA niet.
Zoals je waarschijnlijk al had geraden, worden EPA en DHA enkel verkregen uit vis (of uit visolie) terwijl ALA wordt verkregen uit lijnzaad en chia zaden. ALA moet eerst worden omgezet in EPA en DHA voordat ons lichaam het kan opnemen en helaas zet ons lichaam ALA niet om in EPA en DHA.
Dus, als je kwaliteit omega-3 supplement overweegt raad ik je aan of vis olie te nemen, krielgarnaal olie of een combinatie van die twee. En houd daarbij in gedachten dat de kwaliteit meespeelt als je supplementen uitkiest aangezien het je lichaam van een grote hoeveelheid voedingsstoffen voorziet. Wanneer je supplementen gebruikt van mindere kwaliteit kan het zijn dat je synthetische ingrediënten consumeert of dat de supplementen vervuild zijn met ongewenste ingrediënten.
Een klein beetje onderzoek helpt je te ontdekken welke supplementen het meest betrouwbaar zijn.
Inname van hoge kwaliteit omega-3 vetzuur supplementen kan helpen ter bestrijding van ontsteking, veroudering vertragen en ter preventie van chronische ziekten. En het is nu ook aangetoond dat het de athletische prestaties verhoogt.
prestaties-icon
Blijf fit!
Wil jij Afvallen? GRATIS Afslankcursus

Vul je naam en email adres in en start vandaag nog met deze gratis afslankcursus
Vecht jij al een tijd tegen overgewicht en wil je nu eindelijk eens van je overtollige (buik)vet af? wegmetbuikvet.com brengt je Stefan Heurterre zijn afslankcursus. In 10 tips leer je precies wat je moet doen om vandaag te beginnen met afvallen. Helemaal GRATIS!
10 redenen waarom jij op dit moment geen vet verliest e-book
Start NU Direct
We value your privacy and will never spam you

Over de schrijver: Erik Gouw

Erik Gouw is Personal Trainer en Voedingexpert. Hij schrijft voor WegMetBuikvet.com sinds 2015.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>